Bazový, medovkový, mätový sirup

Hodnotenie: 5.0/5.
Čakajte prosím ...
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia
1 minút
Obtiažnosť
ľahké
Pripravované pre
10 osôb
Typ jedla
Nápoj
Pridané
Uverejnené
1.000 kg
cukor biely
10.000 dkg
Kyselina citrónová
5.000 liter
voda
70.000 kvet
Baza
Bazový, medovkový, mätový sirup

recept na medovkový/bazový/mätový sirup bez varenia a bez chemických prísad

Hodnotenie: 5.0/5.
Čakajte prosím ...
  1. zhruba 5 litrov vody prevariť, nechať vychladnúť - zhruba 10 dkg kyseliny citrónovej rozmiešať v tej vode (už vychladnutej)
  2. predáva sa v 80 g resp. 100 g balení (umelohmotová krabička), alebo potom v menej praktickom balení, v papierových sáčkoch tuším po 40 g
  3. do tej vody vložiť 70-90 kvetov bazy / resp. medovky. mäty... - alebo ako kamarát napísal, natlačiť do hrnca toľko bylín, koľko vojde (podľa chuti); dávam tak, že najskôr ju prepláchnem, potom strihám nožnicami (prípadne pokrájam alebo trhám) a následne vkladám do hrnca, kým nie je takpovediac naplnený mätou :)
  4. nechať namočené 24 hod. (alebo aj 2 dni), občas premiešať (v letných horúčavách treba dať pozor, aby to nezačalo kysnúť alebo aby to nechytilo nejakú pavôňu)
  5. scediť cez gázu (alebo sterilizované umelohmotné sitko s úzkymi dierkami - prípadne používam 2, jedno väčšie, v ňom vložené väčšie) - naposledy som to už ani necedil, len guču macerovanej hmoty čistými rukami doslova vyžmýkal
  6. na 1 liter macerátu (výluhu) treba nasypať zhruba do 1 kg cukru. samozrejme, najlepšie je to podľa chuti; odporúčam si to vyskúšať aj s tmavým, nerafinovaným cukrom. po niekoľkých skúsenostiach zvyknem použiť radšej troška viac citrónovej kyseliny [balenie na necelých 5 litrov] ako cukru [necelý kilogram na liter], každopádne recept v tvare 1 balenie citrodeka na 5 l vody a 1 kg cukru na 1 liter vody sa ľahko pamätá.
  7. pozor: po prisypaní cukru zväčší masa značne svoj objem, takže odporúčam neliať po precedení výluh do hrncov či sklenených fliaš až po okraj. nechajte si možno až tretinu v nádobe pre cukor - miešať cukor do rozpustenia (resp. ráno vsypať, miešať niekoľko minút, odísť do práce/školy, cez obed prísť premiešať a večer prísť zlievať do fliaš - alebo ešte nechať postáť, premiešavať a ráno plniť)
  8. kto sa bojí, aby mu sirup neplesnivel, resp. ak ho nechce uchovávať v chladničke, nech prípadne na 5 litrov prisype 2 gramy kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu. každopádne my tam žiadnu chémiu okrem potravinárskej kyseliny citrónovej nedávame.
  9. plnenie do fliaš: osobne sirup dávam do pet-fliaš a do chladničky (prípadne trochu stlačenú fľašu možno dať aj do mrazničky). vínové fľaše s korkovými štupľami sa neosvedčili (asi netesnia tak dobre ako umelohmotné), podobne napr. šróbovacie kovové uzávery, ako majú fľaše od sirupov Yo, sa tiež až tak neosvedčili
  10. skladovanie: sirup v chladničke vydrží dlho. ale po otvorení treba spotrebovať čím skôr, samozrejme aj otvorený udržiavať v chladničke
  11. odozva od Milana F.: „Namiesto kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu ja sirup zohrejem do horúca – ale nevarím, len aby sa cukor rozpustil – a plním ho horúci do fliaš až do hrdla a navrch prilejem trochu bieleho alkoholu (tak pol štamprlíka) – vodka, alebo biely rum. Nepokazí sa ani v potravinovej skrini za celý rok...“

Jeden komentár

  1. admin said on 24 mája, 2017 Odpovedať

    skopirovane z http://www.iskra.sk/duurko/recepty/sirup.htm

    Hodnotenie: 5.0/5. 2 hlasovanie.
    Čakajte prosím ...

Pridaj komentár

Poznámka: Pripomienky k stránke vyjadrovať názory ich autorov a nemusia byť nutne názory tohto webového portálu. Členovia sú požiadaní, aby upustili od urážok, nadávania a vulgárnych výrazov. Vyhradzujeme si právo odstrániť akýkoľvek komentár bez predchádzajúceho upozornenia alebo vysvetlenia.

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

*
*

Pridaj sa k nám!

Pridaj sa k nám registráciou práve teraz.