Bazový, medovkový, mätový sirup

Hodnotenie: 5.0/5.
Čakajte prosím ...
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia
1 minút
Obtiažnosť
ľahké
Pripravované pre
10 osôb
Typ jedla
Nápoj
Pridané
Uverejnené
1 kg
cukor biely
10 dkg
Kyselina citrónová
5 liter
voda
70 kvet
Baza
Bazový, medovkový, mätový sirup

recept na medovkový/bazový/mätový sirup bez varenia a bez chemických prísad

Hodnotenie: 5.0/5.
Čakajte prosím ...
  1. zhruba 5 litrov vody prevariť, nechať vychladnúť - zhruba 10 dkg kyseliny citrónovej rozmiešať v tej vode (už vychladnutej)
  2. predáva sa v 80 g resp. 100 g balení (umelohmotová krabička), alebo potom v menej praktickom balení, v papierových sáčkoch tuším po 40 g
  3. do tej vody vložiť 70-90 kvetov bazy / resp. medovky. mäty... - alebo ako kamarát napísal, natlačiť do hrnca toľko bylín, koľko vojde (podľa chuti); dávam tak, že najskôr ju prepláchnem, potom strihám nožnicami (prípadne pokrájam alebo trhám) a následne vkladám do hrnca, kým nie je takpovediac naplnený mätou :)
  4. nechať namočené 24 hod. (alebo aj 2 dni), občas premiešať (v letných horúčavách treba dať pozor, aby to nezačalo kysnúť alebo aby to nechytilo nejakú pavôňu)
  5. scediť cez gázu (alebo sterilizované umelohmotné sitko s úzkymi dierkami - prípadne používam 2, jedno väčšie, v ňom vložené väčšie) - naposledy som to už ani necedil, len guču macerovanej hmoty čistými rukami doslova vyžmýkal
  6. na 1 liter macerátu (výluhu) treba nasypať zhruba do 1 kg cukru. samozrejme, najlepšie je to podľa chuti; odporúčam si to vyskúšať aj s tmavým, nerafinovaným cukrom. po niekoľkých skúsenostiach zvyknem použiť radšej troška viac citrónovej kyseliny [balenie na necelých 5 litrov] ako cukru [necelý kilogram na liter], každopádne recept v tvare 1 balenie citrodeka na 5 l vody a 1 kg cukru na 1 liter vody sa ľahko pamätá.
  7. pozor: po prisypaní cukru zväčší masa značne svoj objem, takže odporúčam neliať po precedení výluh do hrncov či sklenených fliaš až po okraj. nechajte si možno až tretinu v nádobe pre cukor - miešať cukor do rozpustenia (resp. ráno vsypať, miešať niekoľko minút, odísť do práce/školy, cez obed prísť premiešať a večer prísť zlievať do fliaš - alebo ešte nechať postáť, premiešavať a ráno plniť)
  8. kto sa bojí, aby mu sirup neplesnivel, resp. ak ho nechce uchovávať v chladničke, nech prípadne na 5 litrov prisype 2 gramy kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu. každopádne my tam žiadnu chémiu okrem potravinárskej kyseliny citrónovej nedávame.
  9. plnenie do fliaš: osobne sirup dávam do pet-fliaš a do chladničky (prípadne trochu stlačenú fľašu možno dať aj do mrazničky). vínové fľaše s korkovými štupľami sa neosvedčili (asi netesnia tak dobre ako umelohmotné), podobne napr. šróbovacie kovové uzávery, ako majú fľaše od sirupov Yo, sa tiež až tak neosvedčili
  10. skladovanie: sirup v chladničke vydrží dlho. ale po otvorení treba spotrebovať čím skôr, samozrejme aj otvorený udržiavať v chladničke
  11. odozva od Milana F.: „Namiesto kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu ja sirup zohrejem do horúca – ale nevarím, len aby sa cukor rozpustil – a plním ho horúci do fliaš až do hrdla a navrch prilejem trochu bieleho alkoholu (tak pol štamprlíka) – vodka, alebo biely rum. Nepokazí sa ani v potravinovej skrini za celý rok...“

Jeden komentár

  1. admin said on 24 mája, 2017 Odpovedať

    skopirovane z http://www.iskra.sk/duurko/recepty/sirup.htm

    Hodnotenie: 5.0/5. 1 hlasovanie.
    Čakajte prosím ...

Pridaj komentár

Poznámka: Pripomienky k stránke vyjadrovať názory ich autorov a nemusia byť nutne názory tohto webového portálu. Členovia sú požiadaní, aby upustili od urážok, nadávania a vulgárnych výrazov. Vyhradzujeme si právo odstrániť akýkoľvek komentár bez predchádzajúceho upozornenia alebo vysvetlenia.

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

*
*