- Čas prípravy
- 10 minút
- Čas varenia
- 1 minút
- Obtiažnosť
- ľahké
- Pripravované pre
- 10 osôb
- Typ jedla
- Nápoj
- Pridané
- Uverejnené
- 23. mája 2017
- 1.000 kg
- cukor biely
- 10.000 dkg
- Kyselina citrónová
- 5.000 liter
- voda
- 70.000 kvet
- Baza

recept na medovkový/bazový/mätový sirup bez varenia a bez chemických prísad
- zhruba 5 litrov vody prevariť, nechať vychladnúť - zhruba 10 dkg kyseliny citrónovej rozmiešať v tej vode (už vychladnutej)
- predáva sa v 80 g resp. 100 g balení (umelohmotová krabička), alebo potom v menej praktickom balení, v papierových sáčkoch tuším po 40 g
- do tej vody vložiť 70-90 kvetov bazy / resp. medovky. mäty... - alebo ako kamarát napísal, natlačiť do hrnca toľko bylín, koľko vojde (podľa chuti); dávam tak, že najskôr ju prepláchnem, potom strihám nožnicami (prípadne pokrájam alebo trhám) a následne vkladám do hrnca, kým nie je takpovediac naplnený mätou :)
- nechať namočené 24 hod. (alebo aj 2 dni), občas premiešať (v letných horúčavách treba dať pozor, aby to nezačalo kysnúť alebo aby to nechytilo nejakú pavôňu)
- scediť cez gázu (alebo sterilizované umelohmotné sitko s úzkymi dierkami - prípadne používam 2, jedno väčšie, v ňom vložené väčšie) - naposledy som to už ani necedil, len guču macerovanej hmoty čistými rukami doslova vyžmýkal
- na 1 liter macerátu (výluhu) treba nasypať zhruba do 1 kg cukru. samozrejme, najlepšie je to podľa chuti; odporúčam si to vyskúšať aj s tmavým, nerafinovaným cukrom. po niekoľkých skúsenostiach zvyknem použiť radšej troška viac citrónovej kyseliny [balenie na necelých 5 litrov] ako cukru [necelý kilogram na liter], každopádne recept v tvare 1 balenie citrodeka na 5 l vody a 1 kg cukru na 1 liter vody sa ľahko pamätá.
- pozor: po prisypaní cukru zväčší masa značne svoj objem, takže odporúčam neliať po precedení výluh do hrncov či sklenených fliaš až po okraj. nechajte si možno až tretinu v nádobe pre cukor - miešať cukor do rozpustenia (resp. ráno vsypať, miešať niekoľko minút, odísť do práce/školy, cez obed prísť premiešať a večer prísť zlievať do fliaš - alebo ešte nechať postáť, premiešavať a ráno plniť)
- kto sa bojí, aby mu sirup neplesnivel, resp. ak ho nechce uchovávať v chladničke, nech prípadne na 5 litrov prisype 2 gramy kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu. každopádne my tam žiadnu chémiu okrem potravinárskej kyseliny citrónovej nedávame.
- plnenie do fliaš: osobne sirup dávam do pet-fliaš a do chladničky (prípadne trochu stlačenú fľašu možno dať aj do mrazničky). vínové fľaše s korkovými štupľami sa neosvedčili (asi netesnia tak dobre ako umelohmotné), podobne napr. šróbovacie kovové uzávery, ako majú fľaše od sirupov Yo, sa tiež až tak neosvedčili
- skladovanie: sirup v chladničke vydrží dlho. ale po otvorení treba spotrebovať čím skôr, samozrejme aj otvorený udržiavať v chladničke
- odozva od Milana F.: „Namiesto kyseliny sorbovej alebo nejakého fix-sajrajtu ja sirup zohrejem do horúca – ale nevarím, len aby sa cukor rozpustil – a plním ho horúci do fliaš až do hrdla a navrch prilejem trochu bieleho alkoholu (tak pol štamprlíka) – vodka, alebo biely rum. Nepokazí sa ani v potravinovej skrini za celý rok...“
skopirovane z http://www.iskra.sk/duurko/recepty/sirup.htm