» Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.
» Viete. že … energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov , jahôd a medu ? …. zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi. ….. bylinkové čaje sú výborné na povzbudenie látkovej výmeny ?
» Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.
» Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.
» Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom.
» Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli.
» Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.
» Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou.
» Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.
» Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchatými dierkami.
» Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.
» Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve kocky cukru.
» Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.
» Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.
» Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.
» Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre podávaním.
» Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou.
» Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
» Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.
» Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.
» Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.
» Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.
» Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí.
» Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.
» Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.
» Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.
» Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.
» Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.
» Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.
» Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.
» Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický.
» Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4
» Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.
» Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.
» Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.
» Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú.
» Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 150C v pivnici alebo v špajzi, ak je pivnica veľmi studená.
» Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.
» Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.
» Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme.
» Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v suchej chladnejšej miestnosti.
» Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.
» Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.
» Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.
» Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. . Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.
» Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.
» Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.
» Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.
» Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.
» Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.
» Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.
» Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.
» Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.
» Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.
» Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.
» Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.
» Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.
» Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.
» Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt.
» Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.
» Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.
» Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.
» Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.
» Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.
» Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.
» Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.
» Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nieje červená.
» Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.
» Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.
» Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá.
» Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.
» Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na cesto mikroténové vrecko, alebo fóliu.
» Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäso.
» Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.
» Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.
» Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäso, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.
» Ak vám prinesú na podnose olivy, použite vidličku, pomocou, ktorej ich preložíte na tanier. Na konzumáciu vám postačia ruky
Pridaj komentár