Kuchyňa

» Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.

» Viete. že … energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov , jahôd a medu ? …. zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké  a nezníži hladinu cukru v krvi. ….. bylinkové čaje sú výborné na povzbudenie látkovej výmeny ?

» Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

» Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

» Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom.

» Ak vám drevné uhlie zhasína,  posypte ho  hŕstkou soli.

» Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.

» Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou.

» Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.

» Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchatými dierkami.

» Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

» Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve kocky cukru.

» Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.

» Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

» Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

» Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre podávaním.

» Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou.

» Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.

» Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

» Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

» Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.

» Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

» Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí.

» Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

» Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

» Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

» Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.

» Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

» Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.

» Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.

» Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický.

» Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

» Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

» Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

» Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

» Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú.

» Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 150C v pivnici alebo v špajzi, ak je pivnica veľmi studená.

»  Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.

» Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

» Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme.

» Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v suchej chladnejšej miestnosti.

» Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

» Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

» Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.

» Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. . Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

» Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

» Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.

» Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

» Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

» Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

» Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

» Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.

» Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

» Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

» Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.

» Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.

» Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

» Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.

» Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt.

» Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.

» Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

» Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.

» Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

» Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

» Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.

» Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

» Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a  nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nieje červená.

» Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.

» Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.

» Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá.

» Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.

» Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na cesto mikroténové vrecko, alebo fóliu.

» Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäso.

» Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.

» Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

» Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäso, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

» Ak vám prinesú na podnose olivy, použite vidličku, pomocou, ktorej ich preložíte na tanier. Na konzumáciu vám postačia ruky

Hodnotenie: 5.0/5. 1 hlasovanie.
Čakajte prosím ...
Značky:
Kategórie: Poradňa

Zatiaľ žiadne komentáre, môžeš byť prvý!

Pridaj komentár

Poznámka: Pripomienky k stránke vyjadrovať názory ich autorov a nemusia byť nutne názory tohto webového portálu. Členovia sú požiadaní, aby upustili od urážok, nadávania a vulgárnych výrazov. Vyhradzujeme si právo odstrániť akýkoľvek komentár bez predchádzajúceho upozornenia alebo vysvetlenia.

Tvoja e-mailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

*
*