- Čas prípravy
- 15 minút
- Čas varenia
- 30 minút
- Obtiažnosť
- ľahké
- Pripravované pre
- 10 osôb
- Typ jedla
- Dezert
- Pridané
- Uverejnené
- 24. mája 2017
- 4 ks
- vajcia
- 2 dcl
- Cukor - pohár
- 1 ks
- Vanilkový cukor
- 0.50 pohár
- Olej
- 0.50 pohár
- Voda vlažná
- 2 pohár
- Špaldová múka (hrubá)
- 1 čajová lyž.
- Škorica mletá
- 6 ks
- Kardamóm
- 3 ks
- Klinčeky
- 1 ks
- Marhule (aj z kompótu)
S bublaninou sa mi spája takmer celé detstvo. V záhrade bývalo dosť ovocia, a tak vždy skončilo v maminom koláči. Spomenul som si na neho opäť, keď bola minulý rok veľká úroda marhúľ. Bol to hotový bublaninový záchvat, robieval som ju takmer každý deň. Našťastie mi naše sliepky usilovne asistovali produkciou vajíčok, inak by ma vtedajšia slina asi stála gate.<br />
Samozreme, po čase záchvat opadol, ale čím častejšie som piekol, tým viac som začal špekulovať, ako ju obmeniť inak, než len ovocím. Tak vznikla marhuľová bublanina so špaldovej múky s korením. Samotná múka dá koláču jemne orieškovú príchuť, ostatné doladí kardamóm, škorica a mleté klinčeky.
- Vymiešaj žĺtka s cukrom vrátane vanilkového dopenista.
- V mažiari podrv škoricu, kardamóm a klinčeky, pridaj do masy a zamiešaj. Ďalej pridaj olej, vodu a múku. Do bielkov pridaj štipku soli a vyšľahaj na tvrdý sneh. Ten opatrne miešaj do masy.
- Cesto vylej na omastený a pomúčený plech, poukladaj do neho polky marhúľ kožou navrch a nechaj upiecť dozlatista. Ak si použil marhule z kompótu, nezabudni ich nechať ztiecť, inak ti premočia koláč. Ak máš marhule-kone, radšej ich ešte prekroj na štvrťky.
- Poznámka: ak sa bojíš, že koláč so špaldovej múky ti nevybehne, tak nemaj strach. Ak si dobre vyšľahal bielka, tak koláč pôjde hore aj napriek tomu, že špaldová múka je trochu ťažšia ako biela pšeničná. Pomôže tiež, ak múku preoseješ.
Pridaj komentár