- Čas prípravy
- 30 minút
- Čas varenia
- 90 minút
- Pripravované pre
- 12 osôb
- Pridané
- Uverejnené
- 15. novembra 2021
- 1.000 čajová lyž.
- Škorica mletá
- 0.000 pohár
- cukor biely
- 5.000 čajová lyž.
- jablká nakrájané ošúpané
- 3.000 poháre
- múka akákoľvek
- 1.000 čajová lyž.
- soľ
- 1.000 pol. lyžica
- prášok do pečiva
- 4.000 čajová lyž.
- vajcia
- 2.000 poháre
- cukor biely
- 1.000 pohár
- rastlinný olej
- 0.000 pohár
- pomarančový džús
- 1.000 pol. lyžica
- vanilkový extrakt

… je veľmi málo receptov na židovský jablkový koláč. Takže tu je moja verzia najlepšieho židovského jablkového koláča (odovzdala mi ho moja stará mama). Túto tortu robím už 37 rokov. Je to spoľahlivý recept a určite poteší davy.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C. 10-palcovú rúrovú panvicu vymastíme a vysypeme múkou.
- Zmiešajte škoricu, 3/4 šálky cukru a jablká v miske; odložiť. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v miske. Vajcia a 2 hrnčeky cukru vyšľaháme elektrickým šľahačom dotuha. Prilievame múčnu zmes striedavo s olejom. Primiešame pomarančovú šťavu a vanilku, až kým nebude hladká a dôkladne premiešaná. Nalejte polovicu cesta do pripravenej panvice. Na vrch navrstvíme polovicu jabĺk. Nalejte zvyšné cesto a potom dokončite polevou so zvyškom jabĺk.
- Pečieme v predhriatej rúre, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, asi 1 hodinu a 30 minút až 1 hodinu a 45 minút. Pred vybratím nechajte 10 minút vychladnúť na panviciach, aby úplne vychladli na mriežke.