Židovský jablkový koláč

Čas prípravy
30 minút
Čas varenia
90 minút
Pripravované pre
12 osôb
Pridané
Uverejnené
1 čajová lyž.
Škorica mletá
¾ pohár
cukor biely
5 čajová lyž.
jablká nakrájané ošúpané
3 poháre
múka akákoľvek
1 čajová lyž.
soľ
1 pol. lyžica
prášok do pečiva
4 čajová lyž.
vajcia
2 poháre
cukor biely
1 pohár
rastlinný olej
¼ pohár
pomarančový džús
1 pol. lyžica
vanilkový extrakt
Židovský jablkový koláč

…  je veľmi málo receptov na židovský jablkový koláč. Takže tu je moja verzia najlepšieho židovského jablkového koláča (odovzdala mi ho moja stará mama). Túto tortu robím už 37 rokov. Je to spoľahlivý recept a určite poteší davy.

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov C. 10-palcovú rúrovú panvicu vymastíme a vysypeme múkou.
  2. Zmiešajte škoricu, 3/4 šálky cukru a jablká v miske; odložiť. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v miske. Vajcia a 2 hrnčeky cukru vyšľaháme elektrickým šľahačom dotuha. Prilievame múčnu zmes striedavo s olejom. Primiešame pomarančovú šťavu a vanilku, až kým nebude hladká a dôkladne premiešaná. Nalejte polovicu cesta do pripravenej panvice. Na vrch navrstvíme polovicu jabĺk. Nalejte zvyšné cesto a potom dokončite polevou so zvyškom jabĺk.
  3. Pečieme v predhriatej rúre, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, asi 1 hodinu a 30 minút až 1 hodinu a 45 minút. Pred vybratím nechajte 10 minút vychladnúť na panviciach, aby úplne vychladli na mriežke.