- Čas prípravy
- 30 minút
- Čas varenia
- 90 minút
- Pripravované pre
- 12 osôb
- Pridané
- Uverejnené
- 15. novembra 2021
- 1 čajová lyž.
- Škorica mletá
- 0.00 pohár
- cukor biely
- 5 čajová lyž.
- jablká nakrájané ošúpané
- 3 poháre
- múka akákoľvek
- 1 čajová lyž.
- soľ
- 1 pol. lyžica
- prášok do pečiva
- 4 čajová lyž.
- vajcia
- 2 poháre
- cukor biely
- 1 pohár
- rastlinný olej
- 0.00 pohár
- pomarančový džús
- 1 pol. lyžica
- vanilkový extrakt
… je veľmi málo receptov na židovský jablkový koláč. Takže tu je moja verzia najlepšieho židovského jablkového koláča (odovzdala mi ho moja stará mama). Túto tortu robím už 37 rokov. Je to spoľahlivý recept a určite poteší davy.
- Predhrejte rúru na 175 stupňov C. 10-palcovú rúrovú panvicu vymastíme a vysypeme múkou.
- Zmiešajte škoricu, 3/4 šálky cukru a jablká v miske; odložiť. Zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva v miske. Vajcia a 2 hrnčeky cukru vyšľaháme elektrickým šľahačom dotuha. Prilievame múčnu zmes striedavo s olejom. Primiešame pomarančovú šťavu a vanilku, až kým nebude hladká a dôkladne premiešaná. Nalejte polovicu cesta do pripravenej panvice. Na vrch navrstvíme polovicu jabĺk. Nalejte zvyšné cesto a potom dokončite polevou so zvyškom jabĺk.
- Pečieme v predhriatej rúre, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, asi 1 hodinu a 30 minút až 1 hodinu a 45 minút. Pred vybratím nechajte 10 minút vychladnúť na panviciach, aby úplne vychladli na mriežke.