Zemiaky Hasselback

Zatiaľ žiadne hlasovania
Čakajte prosím ...
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia
55 minút
Pripravované pre
4 osôb
Pridané
Uverejnené
1.000 pol. lyžica
strúhanka
2.000 pol. lyžice
jemne čerstvý syr Romano
2.000 pol. lyžice
maslo roztopené
Zemiaky Hasselback

Toto švédske jedlo má svoj názov podľa Hasselbacken, štokholmskej reštaurácie, kde sa prvýkrát podávalo. Ochutené zemiaky sú zvonka chrumkavé a zvnútra jemné.

Zatiaľ žiadne hlasovania
Čakajte prosím ...
  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov C.
  2. Zemiaky ošúpeme a vložíme do misky so studenou vodou, aby nezhnedli. Vložte zemiaky do veľkej drevenej alebo kovovej lyžice. Ostrým nožom urobte na zemiaku krátke plátky vo vzdialenosti asi 1/8 až 1/4 palca od seba, pričom dbajte na to, aby ste krájali až po okraj lyžice, nie až po celý zemiak. Plátky by mali zostať v spodnej časti spojené a lyžica pomáha udržiavať rovnomernú hĺbku. Vráťte zemiak do misky s vodou a pokračujte so zvyšnými zemiakmi.
  3. Keď sú všetky zemiaky nakrájané, položte ich reznou stranou nahor do plytkej zapekacej misy alebo malého pekáča. Pokvapkáme polovicou masla, potom dochutíme soľou a korením.
  4. Pečieme 35 až 40 minút v predhriatej rúre. Vyberte z rúry a pokvapkajte zvyšným maslom. Na vrch zemiakov posypeme syrom Romano a strúhankou a dochutíme ešte trochou soli a korenia. Vráťte sa do rúry a pečte ďalších 20 minút, alebo kým pekne nezhnedne.

Pridaj sa k nám!

Pridaj sa k nám registráciou práve teraz.