Tekvicový karamelový bourbonový koláč

Čas prípravy
20 minút
Čas varenia
36 minút
Obtiažnosť
stredné
Pripravované pre
8 osôb
Typ jedla
Dezert
Pridané
Uverejnené
½ pohár
pekanové orechy opekané
1 pohár
smotana na šľahanie hustá
1 pol. lyžica
bourbon
½ pohár
karamelová omáčka
¼ čajová lyž.
soľ
1 čajová lyž.
prášok do pečiva
1 čajová lyž.
prášok na pečenie
1 pohár
múka akákoľvek
1 čajová lyž.
vanilkový extrakt
½ pohár
repkový olej
¾ pohár
cukor biely
1 pohár
tekvicové pyré
Tekvicový karamelový bourbonový koláč

Bohatá, krémová tekvicová torta s karamelom a bourbonom. Jeden kúsok nikdy nestačí!

  1. Predhrejte rúru na 175 stupňov C. 8-palcovú štvorcovú tortovú formu vysteľte pergamenovým papierom.
  2. V miske vyšľaháme tekvicové pyré, cukor, olej, vajcia, korenie na tekvicový koláč a vanilkový extrakt.
  3. Do misky preosejeme múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a soľ. Pridajte do tekvicovej zmesi; miešajte, kým sa nespojí. Nalejte do pripravenej panvice; hladký vrch stierkou.
  4. Pečieme v predhriatej rúre, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté, 35 až 40 minút.
  5. Skombinujte karamelovú omáčku a 1 1/2 čajovej lyžičky bourbonu v hrnci na miernom ohni; zahrejte, asi 2 minúty. Pomocou paličky rovnomerne po povrchu koláča vypichnite otvory. Rezervujte si 1 čajovú lyžičku karamelovo-bourbonovej zmesi; nalejte zvyšnú zmes na koláč. Umiestnite na chladiaci stojan.
  6. Šľahajte smotanu a zvyšnú 1 1/2 lyžičky bourbonu v miske pomocou elektrického mixéra, kým sa nevytvoria mäkké vrcholy. Lyžica šľahačky na tortu; posypeme pekanovými orechmi a navrch pokvapkáme vyhradenou karamelovou omáčkou.