- Čas prípravy
- 15 minút
- Čas varenia
- 45 minút
- Pripravované pre
- 6 osôb
- Pridané
- Uverejnené
- 17. novembra 2021
- 2 ks
- cvikla olúpaná nahrubo nastrúhaná
- 3 pol. lyžice
- ocot
- 2 pol. lyžice
- rastlinný olej alebo podľa potreby
- 1 ks
- cibuľa nakrájaná
- 2 ks
- mrkva nahrubo nastrúhaná
- 8 poháre
- voda
- 0.00 hlava
- hlávková kapusta strúhaná
- 0.00 pohár
- šošovica suchá žltá
- 3 ks
- zemiaky nakrájané na kocky
- 2 pol. lyžice
- rajčinová pasta
- 2 pol. lyžice
- kyslá smotana podľa chuti
- 2 pol. lyžice
- kôpor čerstvý
![Vegetariánsky boršč](https://suchaci.sk/wp-content/uploads/2021/11/borsc-800x600.jpg)
Rustikálna a výdatná východoeurópska klasika pochádzajúca z Ukrajiny s cviklou, zemiakmi a šošovicou. Zdravá polievka pre vegetariánsku stravu a šetrná aj k rozpočtu. Podávame s kyslou smotanou a čerstvým kôprom.
- Zmiešajte repu a ocot v malej panvici na miernom ohni. Varte za stáleho miešania do mäkka asi 15 minút.
- Počas pečenia repy zohrejte olej vo veľkej panvici na miernom ohni. Pridajte cibuľu a miešajte 2 minúty. Pridáme mrkvu a za občasného miešania varíme do mäkka asi 10 minút. Odložte bokom.
- Vo veľkom hrnci medzitým priveďte k varu vodu. Pridáme kapustu a šošovicu. Varte 10 minút. Pridajte zemiaky a varte ďalších 10 minút. Vmiešame uvarenú cviklu a cibuľovo-mrkvovú zmes. Dochutíme soľou a korením. Pridáme paradajkový pretlak a dusíme, kým všetka zelenina nezmäkne, ešte asi 10 minút. Podávame s kyslou smotanou a kôprom.